24 januari 2024

Jezelf toestaan je moeder te voelen na stilgeboorte

het verlies van je kind

Het verliezen van een kind, vooral door stilgeboorte, brengt een golf van emoties met zich mee. Het kan moeilijk zijn om jezelf als moeder te zien wanneer je kindje er niet meer is. Er zijn geen luiers te verschonen, geen flesjes te geven, er is geen kindje om voor te zorgen…

Maar het is belangrijk te begrijpen dat het idee van moeder zijn verder gaat dan alleen de fysieke aanwezigheid van een baby.

Moeder zijn gaat over liefde, toewijding en het koesteren van een speciale band. Ook als je je baby niet fysiek bij je hebt, ben je nog steeds een moeder. Het is okay om jezelf zo te zien, zelfs te midden van verdriet. Bij een stilgeboorte wordt je moeder, ben je moeder en blijf je voor altijd moeder!

Praten met gelijkgestemden

Om dit gevoel te versterken, is het belangrijk om te praten met gelijkgestemde vrouwen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Over jouw ervaringen praten met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt kan heel erg prettig zijn. Geef jezelf de tijd en ruimte om je leven weer op de rit te krijgen. Rust, creatieve activiteiten, tijd voor jezelf en dingen doen waar jij je prettig bij voelt kunnen hierbij helpen.

Onthoud, het erkennen van jezelf als moeder na stilgeboorte is een manier om voor jezelf te zorgen en de weg naar een echt gelukkig leven te openen. Het betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar het helpt wel om liefde en acceptatie te vinden te midden van de pijn. Je mag jezelf toestaan om een moeder te zijn, ongeacht hoe kort de tijd met je kindje ook was. Het volledig erkennen van jezelf als moeder maakt de weg vrij om een echt gelukkig en fijn leven te hebben. Waarbij je kindje er altijd zal zijn maar dan wel op een manier die jouw geluk niet langer in de weg staat.

Met de Stillborn Sisters van de Stillborn Sisterhood praten we over deze zaken. Dit gebeurt op een laagdrempelige wijze. Door met gelijkgestemden op te trekken ervaren de vrouwen die zich hebben aangesloten: rust, minder leegte en meer erkenning.

andere blogs …