25 maart 2024

Zo wordt een stilgeboorte geen zwijggeboorte

Zo wordt een stilgeboorte geen zwijggeboorte

Babyverlies, wat we vaak ook stilgeboorte of een miskraam noemen, is een realiteit die nog altijd in stilte wordt verwerkt. Het gevoel dat er over jouw stilgeboren baby wordt gezwegen doet ontzettend pijn en maakt dat je je alleen en leeg voelt. Stellen die te maken hebben met deze intens verdrietige gebeurtenis is babyverlies een diepe beproeving en een leven wat vaak als eenzaam wordt genoemd. Het gevoel dat je niet meer meedoet in de maatschappij. De stilte rondom babyverlies is oorverdovend, het verdriet verstikkend en verlammend.

Iedereen zal het er mee eens zijn dat babyverlies niet een gemakkelijk onderwerp is om over te praten. Het is niet alleen het verlies van de baby zelf, maar ook verlies je hiermee al je dromen, hoop op een gezin, je kind te zien opgroeien. In een klap is de roze wolk verandert in een gitzwarte wolk. De rouw is rauw en dringt langzaam door wat de impact van babyverlies is en wat het voor jullie als stel betekent. Het verlies en gemis wordt met de tijd milder, maar het gevoel van je kindje missen blijft altijd bij je hoelang het ook geleden is dat je afscheid van je baby hebt genomen.

Ondanks de diepgaande impact van babyverlies, wordt er amper over gesproken in de samenleving. Liever negeren we dit soort onderwerpen. Ouders die hun kinderen verloren hebben voordat ze het levenslicht zagen, worden geconfronteerd met onbegrip, ongemakkelijke stiltes en soms zelfs schaamte. Omdat er niet over gesproken wordt missen deze ouders de erkenning dat ze ouder zijn geworden. Want ook bij babyverlies worden ouders ouder! Door het wegblijven van erkenning voelen deze ouders zich alleen en ligt eenzaamheid op de loer.

Stillborn Sisterhood

Omdat Desirée van Nieuwenhoven, zelf moeder van drie kinderen die niet levend geboren zijn, zelf ervaren heeft dat erkenning krijgen en ook kunnen praten over hetgeen haar is over komen is zij een initiatief gestart dat ze de Stillborn Sisterhood heeft genoemd.

Bij de Sisterhood weigeren we te zwijgen. We weigeren de stilte te accepteren die het babyverlies omringt. In plaats daarvan bieden we een veilige en ondersteunende omgeving waar moeders hun verhaal kunnen doen zodat zij zich gehoord, begrepen en geliefd voelen. De Sisterhood is een plek waar verhalen worden erkend, gedeeld en waar ruimte is om het zonder schroom te hebben over de kindjes die het levenslicht niet hebben gezien.

De Sisterhood is een krachtige community die vrouwen helpt bij het leven weer oppakken en het vinden van hoop te midden van het verdriet. Een Stilborn Sister kijkt niet weg voor ongemakkelijke en pijnlijk verhalen, maar zal eerder erkenning en begrip tonen zonder een oordeel. Hier wordt de stilte doorbreken waardoor de stilgeboorte geen zwijggeboorte wordt.

Voel jij je alleen en mis je de erkenning of luisterend oor dan is de Sisterhood een fijne plek om je verhaal te delen. Want hoe donker en moeilijk het ook voor je voelt er is altijd een weg naar een leven waarin je je weer gelukkig en vrij kunt voelen. Een leven waar je weer plezier ervaart in je leven waarbij je zult merken dat dit kan ook als je het nog regelmatig over je kindje hebt met jouw omgeving.

Voel je welkom bij vrouwen die zonder oordeel naar jouw verhaal luisteren en jouonvoorwaardelijke steun bieden. Samen kunnen we een vuist maken en kunnen we het onderwerp stilgeboorte meer bespreekbaar maken. In Sisterhood willen we de stilte doorbreken en een broodnodige ruimte creëren voor erkenning, herkenning en liefde voor voor degenen die deze hartverscheurende ervaring doormaken.

andere blogs …