mijn verhaal

Ik ben Desirée van Nieuwenhoven, een vrolijke levensgenieter en trotse mama van een miskraambaby dat gevoelsmatig een dochter was en ik de naam Jasmijn (2005) heb gegeven en twee prachtige stilgeboren jongens, Tom (2006) en Tim (2007). Hun korte leven werd abrupt beëindigd door de gemene zwangerschapsaandoening HELLP. Het HELLP-syndroom is een ernstige ziekte tijdens de zwangerschap, die levensbedreigend voor moeder en ongeboren kind kan zijn.

Het verdriet van mijn kindjes heeft mijn karakter gevormd en diepe indruk op me achtergelaten. Hoewel het gemis pijnlijk blijft, heeft het mijn innerlijke kracht ook versterkt.

Mijn missie is glashelder: ik wil het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken. Babyverlies een stem geven en het taboe doorbreken. Ik ga ervoor zorgen dat stilgeboorte geen zwijggeboorte wordt.

Ik wil dat elke ouder die dit verdriet deelt, begrepen en gesteund wordt. Ze verdienen erkenning als liefdevolle ouders.

tom en tim

Na het verlies van Tom en Tim voelde ik me diep ellendig. Het verdriet was overweldigend en ik voelde me verslagen en alleen. Ik kon het gemis en het verlies niet goed plaatsen, dus stopte ik het weg. Het was pas na mijn 43ste levensjaar dat ik besefte dat ik het verdriet onder ogen moest gaan zien. Dit was het moment waarop ik me realiseerde dat ik al die jaren het verdriet had weggestopt.

Het kostte me veel moed en doorzettingsvermogen om het aankijken van mijn inmiddels gestolde rouw aan te gaan. Het was alsof ik een doos opende waarin ik alle emoties en gevoelens diep had weggestopt. Maar ik wist dat het nodig was om verder te kunnen gaan met mijn leven. Ik begon te praten over mijn ervaringen, de pijn, het gemis en de immense liefde die ik voelde voor Tom en Tim en ook voor het miskraamkindje.

Het was een pittig proces van rouwverwerking, maar ik ontdekte dat het belangrijk was om te accepteren dat mijn leven anders liep dan ik had gehoopt. Ik leerde om mild te zijn voor mezelf en om de tijd te nemen. Ik realiseerde me dat het oké was om verdrietig te zijn en dat er geen tijdschema staat op rouwen. Ik omarmde het verdriet als een onderdeel van mij, als een deel van mijn moederschap, ook al waren mijn kinderen niet fysiek bij mij.

Het was een keerpunt in mijn leven toen ik begon te werken aan het doorbreken van het stilzwijgen rondom stilgeboorte en het bespreekbaar te gaan maken.

Ik wilde dat anderen begrepen dat het verlies van een kindje een onmetelijke impact heeft en dat het belangrijk is om erover te praten. Ik begon te spreken op evenementen en deelde mijn verhaal met mensen die met hetzelfde verdriet kampten. En liet hen tijdens deze evenementen zelf ook praten zodat er verbinding ontstaat. De aanwezigen voelden zich gehoord en gezien. Ze krijgen de erkenning krijgen dat ze moeder en vader zijn van hun stilgeboren kindje.

Het was een buitengewoon zware periode, zowel fysiek als emotioneel. De nasleep van het verlies van mijn kinderen en de fysieke impact van het HELLP-syndroom zorgden ervoor dat ik me soms machteloos voelde. Maar ik weigerde om me hier bij neer te leggen. Ik was vastberaden om mijn verdriet om te zetten in iets positiefs, om de herinnering aan mijn kinderen levend te houden en anderen te helpen.

Het proces van rouw en heling was complex en soms overweldigend, maar het bracht me ook vele mooie momenten van groei en inzicht. Ik ontdekte mijn veerkracht en kracht om door te gaan, ondanks het immense verlies dat ik had geleden. Mijn liefde voor Tom en Tim zal altijd in mijn hart blijven en ik ben trots dat ik hen als mijn kinderen mag koesteren.

Ik besef dat het leven niet altijd verloopt zoals we hadden gepland, maar dat betekent niet dat het mislukt is. Ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik wel heb en om te genieten van de kleine momenten van geluk. Het verdriet heeft me gevormd, maar het heeft me ook de kracht gegeven om mijn leven vorm te geven op een manier die betekenisvol is voor mij.

verlangen en missie

Ik zet me in om het taboe rond stilgeboorte te doorbreken en anderen die hetzelfde hebben meegemaakt te ondersteunen. Door mijn verhaal en ervaringen te delen, hoop ik dat mensen zich minder geïsoleerd zullen voelen in hun verdriet en dat het onderwerp meer openlijk besproken zal worden.

Het rouw- en helingsproces kent vele wendingen, maar het delen van mijn verhaal heeft me geholpen. Ik ontdekte dat mijn gevoelens van verlies en gemis gedeeld worden door anderen, wat me de moed gaf om door te gaan. Door mijn verdriet onder ogen te zien, vond ik nieuwe betekenis in het leven en besefte ik dat ik weer gelukkig kan zijn, ondanks het gemis van mijn kinderen.

liefde voor tom en tim

Mijn liefde voor Tom en Tim en voor mijn ongeboren kindje is eeuwig. Hun sporen draag ik elke dag met me mee. Ze hebben mijn leven diepgaand beïnvloed en mijn missie om stilgeboorte te bespreken zal altijd aan hen gewijd zijn. Het verdriet zal altijd een deel van me zijn, maar het heeft ook mijn innerlijke kracht en doorzettingsvermogen onthuld. Ik koester de kostbare momenten als moeder die ik met hen mocht delen, hoe kort ook, en met trots zal ik altijd hun moeder zijn.

van verdriet naar ‘happy’ na mijn verlies

Door mijn verdriet recht in de ogen te kijken, heb ik het omgevormd tot een bron van liefde en levenslust. Tom en Tim zullen voor altijd een plekje in mijn hart hebben, waar ze me kracht en liefde schenken. Met diezelfde kracht en liefde steun ik nu met dankbaarheid andere ouders die net als ik een groot verlies hebben geleden. Samen bouwen we aan een nieuw, gelukkig leven.

Mijn dagen bruisen nu van levenslust, en ik heb ontdekt dat mijn veerkracht grenzeloos is. Ik ben weer die vrolijke persoon die ik altijd was. Geloof het of niet, maar ik durf te zeggen dat ik ‘gelukkig ben geworden na mijn verdriet’. Het klinkt wat gek, maar het is écht zo. Ik ben dankbaar voor alles wat dit verdriet mij heeft gebracht.

fun en facts

Ik ben gek op avonturen en droom ervan de wereld te ontdekken. Het geeft me een boost en zorgt voor eindeloze inspiratie. Van adembenemende landschappen tot boeiende culturen en het proeven van smaken van over de hele wereld, ik geniet er met volle teugen van. En als ik niet op reis ben, vind je me in mijn keuken, waar ik mijn culinaire magie laat zien!

Contactinformatie

Desirée van Nieuwenhoven
contact@desireevannieuwenhoven.nl
KvK 81943504
BTW NL0032623160B26

partners

Kaartje2Go

© 2022 – 2024 Desirée van Nieuwenhoven 
Fotografie Renée van der Heide In Beeld