Babyverlies: de glimlach die verwarring zaait

Stel je voor: je bent in gesprek met iemand die een baby heeft verloren. Ze vertelt er opvallend luchtig over. “Ja, het was natuurlijk heel erg”, zegt ze, “maar we redden ons wel.” Je knikt, glimlacht ongemakkelijk en weet niet wat te zeggen. Want hoe kan iemand zo kalm over zo’n tragedie praten?

De neiging is groot om te denken: “Zie je nou wel, het valt allemaal wel mee.” En dan is de kans groot dat je de volgende keer dat je iemand over babyverlies hoort praten, minder snel geneigd bent om dieper in te gaan op hun verdriet.

Schijn bedriegt

Maar schijn bedriegt. Achter die glimlach en ogenschijnlijke kalmte gaan vaak een heleboel diepere emoties schuil. Verdriet, boosheid, angst, schuldgevoelens – het zijn slechts enkele van de gevoelens die mensen met babyverlies ervaren.

Iedereen rouwt op z’n eigen manier. De een praat er graag over, de ander liever niet. 

Geen oordeel, maar begrip

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen “goede” of “foute” manier is om te rouwen. Als iemand luchtig over zijn of haar babyverlies praat, wil dat niet zeggen dat ze er minder verdriet van heeft. Het kan juist een manier zijn om met de pijn om te gaan.

In plaats van te oordelen, is het veel waardevoller om met begrip te reageren. Laat weten dat je er bent om te luisteren, als ze daar behoefte aan heeft. Stel open vragen, zoals: “Hoe was het voor je om…?” of “Wat mis je het meest aan…?” Zo geef je de ander de ruimte om te vertellen wat ze wil, op de manier die zij kiest.

Een luisterend oor kan een wereld van verschil maken

Door er te zijn voor iemand die een baby heeft verloren, en door te luisteren zonder oordeel, kun je een klein lichtpuntje zijn in een donkere tijd. Je kunt laten zien dat ze niet alleen is, en dat haar verdriet gezien en gehoord wordt.

En wie weet, breekt ze de volgende keer toch die muur van stilte, en laat ze je een glimp zien van de diepe pijn die achter die dappere glimlach schuilgaat.

Daarom is de Stillborn Sisterhood: Een onmisbare schakel in de verwerking van babyverlies. Samen bundelen we onze kracht om stevig en sterk de toekomst in te stappen.

Klik hier voor meer info: https://desireevannieuwenhoven.nl/sisterhood/

#stillbornsisterhood #stilgeboorte #stilgeborenbaby #liefde  #podcast #desireevannieuwenhoven

andere blogs …