Onbewuste confrontatie rondom Moederdag
Iedereen heeft zijn eigen gevoelens en gedachten bij een dag als Moederdag. Kinderen op lagere scholen zijn druk in de weer met knutselen voor hun moeder en op TV zijn de commercials over Moederdag in aanloop naar de tweede zondag in mei veelvuldig te zien.
Maar wat als Moederdag niet zo’n vreugdevolle dag is? Voor veel vrouwen die te maken hebben gehad met babyverlies, is Moederdag een confronterende herinnering aan hun pijn en verlies. Het is een dag die hen eraan herinnert van wat had kunnen zijn, maar niet is geweest. Zonder dat je je er bewust van bent, word je herinnert dat er voor jou geen kind is dat bezig is met een mooie creatie te maken op school.
Het verlies van een kind, of het nu door een miskraam, een stilgeboorte of een ander tragisch incident is, is een van de meest hartverscheurende en ingrijpende ervaringen die een ouder kan doormaken. Het verdriet en de pijn die hiermee gepaard gaan, zijn vaak onbeschrijfelijk en kunnen je levenslang bezighouden. En terwijl de wereld doorgaat met het vieren van het moederzijn op Moederdag, kunnen vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt zich buitengesloten en alleen voelen in hun verdriet.
Het taboe rondom babyverlies maakt het nog moeilijker voor vrouwen om hun pijn te delen en om steun te vinden in hun omgeving. Er heerst vaak een stilte rondom dit onderwerp, waardoor vrouwen zich geïsoleerd en onbegrepen voelen. Het is belangrijk dat we dit taboe doorbreken en een ruimte creëren waarin vrouwen vrijuit kunnen praten over hun ervaringen en hun verdriet kunnen delen zonder angst voor veroordeling of onbegrip.
geef je verlies een stem
Initiatieven zoals het opnemen van podcasts en het oprichten van een community als de Stillborn Sisterhood spelen een cruciale rol in het doorbreken van het taboe dat op stilgeboorte rust.
Deze twee initiatieven bieden steun aan vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt. De Sisterhood biedt een veilige ruimte waar vrouwen hun verhalen kunnen delen, hun emoties kunnen uiten en steun kunnen vinden bij anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Door openlijk te praten over babyverlies, helpt dit om het bewustzijn te vergroten en het stigma te verminderen dat vaak gepaard gaat met dit onderwerp.
Het opnemen van podcasts is een krachtig middel om verhalen te delen en een stem te geven aan degenen die anders misschien geen mogelijkheid voelen of hebben om hun ervaring te delen. Door middel van gesprekken, interviews en persoonlijke verhalen delen door samen een podcast op te nemen is dit een bron van troost en steun voor vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt. Door de podcast ontstaat er een andere manier om het gesprek over babyverlies op gang te brengen en de stilte te doorbreken die er vaak omheen hangt.
stillborn sisterhood
De Stillborn Sisterhood is een ander voorbeeld van een initiatief dat zich richt op het bieden van steun en gemeenschap aan vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt. Door middel van onlinebijeenkomsten en andere activiteiten creëert de Stillborn Sisterhood een veilige en ondersteunende omgeving waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen in hun rouwproces. Dit soort gemeenschappen zijn van onschatbare waarde voor vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt, omdat ze een gevoel van verbondenheid en begrip bieden in een tijd van intense pijn en verdriet.
Het is belangrijk om te erkennen dat Moederdag niet voor iedereen een vreugdevolle dag is. Voor vrouwen die babyverlies hebben meegemaakt, kan het een dag zijn die hen confronteert met hun verdriet en hun verlies. Het is daarom essentieel dat we een ruimte creëren waarin deze vrouwen zich gesteund voelen en waarin hun ervaringen worden erkend en gerespecteerd.
2 juni dag stilgeboren baby
Daarom heeft Desirée van Nieuwenhoven een dag speciaal voor ouders die met babyverlies te maken hebben in het leven geroepen. Sinds 2 juni 2023 is dit De dag voor de Stilgeborenbaby. Hierdoor is er voor ouders die met babyverlies te maken hebben een dag die de leegte van Moederdag en Vaderdag opvult.