20 december 2023

Het verlies van dierbaren is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Soms komt het voor dat het verdriet zo diep, aangrijpend en dichtbij komt dat woorden tekortschieten. Een voorbeeld van zo’n verdriet is een stilboren baby. Dit is zo’n hartverscheurende realiteit die veel ouders in stilte dragen. Het verdriet is zo heftig dat woorden letterlijk te kortschieten en mensen ervaren dat elk woord dat ze zeggen niet de lading dekt. Omdat de stilte van het verdriet eenzaam kan zijn en moeders zich ongehoord voelen en zich hierdoor alleen voelen zijn er de Stillborn Sisters van de Stillborn Sisterhood. Een groeiende beweging van liefde en begrip. Samen vormen zij een bron van kracht, troost en gemeenschap in tijden van verdriet.

Stilgeboorte, het verlies van een kindje vóór de 24ste week van de zwangerschap, is een emotionele ervaring die ouders alleen kunnen begrijpen als ze het zelf hebben ervaren. De pijn van het verlies van een kind, zelfs voordat het leven volledig tot bloei komt, is diep en complex. Het delen van dit verdriet met anderen, vooral met de Stillborn Sisterhood, kan een helende kracht zijn.

De Stillborn Sisterhood is geen exclusieve club die je nooit hoopt te betreden, maar eerder een warme omhelzing voor degenen die helaas lid ‘moeten’ worden. Het is een gemeenschap van moeders die begrijpen dat stilgeboorte niet alleen een fysiek verlies is, maar ook een emotioneel en psychologisch gevecht dat een leven lang meegaat.

Eén van de grootste krachten van de Stillborn Sisterhood ligt in het doorbreken van het taboe dat rond stilgeboorte hangt. Deze vrouwen komen samen om verhalen te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaars lasten te helpen dragen. Het is een veilige omgeving waar verdrietige vrouwen hun pijn kunnen uiten zonder oordeel, wetende dat ze omringd zijn door begripvolle harten.

Door openlijk te praten over hun eigen ervaringen, dragen de leden bij aan het doorbreken van het stilzwijgen dat vaak heerst rond dit onderwerp. Dit helpt niet alleen om het stigma te verminderen, maar het moedigt ook anderen aan om hun eigen verhalen te delen en steun te zoeken.

De Stillborn Sisterhood fungeert als een bron van veerkracht en hoop. De leden begrijpen dat verdriet een onlosmakelijk deel is van het leven, maar ze laten ook zien dat er, zelfs in de diepste duisternis, een lichtpunt van samenhorigheid kan schijnen. Door de kracht van gedeeld verdriet worden ze sterker en ontstaat er een onbreekbare band. In de Stillborn Sisterhood wordt ook gelachen. Hebben de vrouwen fijne liefdevolle gesprekken. Hier begrijpen ze elkaar!

In een wereld die soms zo gehaast en oppervlakkig lijkt, herinnert de Stillborn Sisterhood ons eraan dat door de verbinding tussen de vrouwen in het delen van onze diepste pijnen en vreugdes en waardevolle momenten ontstaan die kracht geven en het levensvuur waar aanwakkeren. Het herinnert ons eraan dat we samen sterker zijn, vooral in de meest kwetsbare momenten van het leven. Laten we vrouwen deze liefdevolle groep vrouwen ondersteunen en vrouwen die het verlies van een baby door stilgeboorte of miskraam hebben ervaren attenderen dat de Stillborn Sisterhood er voor hen is. Zodat ze zich nooit eenzaam en alleen hoeven voelen en dat er naar hun verhaal geluisterd wordt zonder oordeel maar vanuit erkenning en herkenning.

andere blogs …